söndag 20 juni 2010

Skurubron - Onödig utredning på gång???

Skurubron är ett kärt barn i den politiska debatten och i media. Det mesta handlar om bropeng eller inte samtidigt som projektet fortskrider.

Nu håller Trafikverket att handla upp konsulter för en Vägutredning. Hur mycket har det stått om att vi skattebetalare lägger ca 10 miljoner på en vägutredning som ska komma fram till vad som ska byggas?? Nästan ingen ting!

I Väglagen 14b § står följande att läsa:

"En vägutredning skall innehålla en miljökonsekvensbeskrivning och de uppgifter i övrigt som behövs för att kunna utvärdera och välja alternativ. Miljökonsekvensbeskrivningen skall godkännas av berörda länsstyrelser innan den tas in i vägutredningen."

Om jag förstår det hela så ska det vara miljökonsulter i första hand som efterfrågas vilka ska göra en Miljökonsekvensbeskrivning, MKB, som visar att det vi väljer är miljömässigt bättre än andra rimliga alternativ. MKB:n ska följa Miljöbalken 6 kap 7§ , läs själv vad!

Är då kunskaper i att göra en begriplig MKB det som Trafikverket efterfrågar? Svaret är dessvärre NEJ. Trafikverket vill ha dem som har minst 15 års erfarenhet av att bygga vägar och som har minst 2 motorvägar i sin meritlista??? Var tog miljön vägen??

Det verkar ju mycket korkat att rita en motorväg om det faktiskt är bättre att bygga en kollektivtrafikbro, ACUDUCT. Klicka på bilden och läs mer.



Tyck till så slipper vi kanske ytterligare buller i Skurusundet och förbättrar samtidigt trafiksituationen.

Inga kommentarer: